Orthonett Novum

Orthonett Novum (Binovum) är ett så kallat kombinerat p-piller och tillverkas av företaget Janssen-Cilag. Orthonett Novum kan även gå under namnet Binovum. Orthonett Novum innehåller hormonerna östrogen och gestagen vilka gör att preventivmedlet ger ett fullgott näst in till 100 procentigt skydd mot en oönskad graviditet.

 • En tablett om dagen ger fullgott skydd
 •  Orthonett Novum innehåller 0,035 mg etinylestradiol och 0,5 mg/1mg noretisteron
 • Innehåller gestagen och östrogen

 

Hur fungerar Orthonett Novum?

Orthonett Novum är ett så kallat bifasiskt kombinerat p-piller vilket betyder att hormondoseringen varierar under månaden. Eftersom hormondoseringen är olika beroende på dag och vecka anpassas hormondoseringen efter kroppens behov. Detta gör att du kan uppleva färre biverkningar som oftast är vanliga med så kallade monofasiska p-piller, där är hormondoseringen är den samma hela månaden. Detta är en av anledningarna till att Orthonett Novum är ett väldigt vanligt alternativ bland kvinnor över 18 år.

 

Orthonett Novum innehåller etinylestradiol vilket är ett hormon baserat på östrogen samt noretisteron som är ett gulkroppshormon. Tillsammans ger de ett fullgott skydd mot en oönskad graviditet.

 

Orthonett Novum fungerar preventivt genom att:

 

 • Förändra livmoderhalssekretets tjocklek och göra det svårt för spermier att tränga igenom till livmodern.
 • Förhindra en ägglossning genom att lura kroppen att tro att det redan har skett.
 • Förändrar miljön i livmodern så att om det mot alla förmodan skulle släppas ett ägg kan det inte fästa och växa i livmodern.

 

Hur används Orthonett Novum?

När du ska inleda en behandling med Orthonett Novum bör du alltid ta första tabletten på menstruationens första dag, då har du ett fullgott skydd från dag 1. Det är viktigt att du tar tabletterna i rätt ordning eftersom hormondoserna är anpassade efter din kropp och din cykel. Orthonett Novum ska intas en gång om dagen vid samma tidpunkt för att ge ett fullgott skydd. När du tagit dina tabletter i 21 dagar gör du ett uppehåll på 7 dagar varefter du påbörjar en ny karta, självklart har du samma effektiva skydd även under uppehållet. Under uppehållet är det vanligt att man upplever mindre mensliknande blödningar.

 

Skulle du glömma att ta en tablett kan du ta den inom 12 timmar efter du skulle tagit den och ändå vara fullt skyddad. Går det mer än 12 timmar ska du ta tabletten men komplettera med annat preventivmedel så som kondom de närmaste 7 dagarna.

 

Finns det fördelar med Orthonett Novum?

Orthonett Novum är ett populärt val av p-piller bland kvinnor över 18 år eftersom det innehåller olika hormondoser genom månaden. Detta gör att risken för biverkningar är mindre och man kan även uppleva med regelbundna blödningar. En annan fördel är att p-pillret kan lindra mot annars svåra så kallade ”menssmärtor”.

 

Orthonett Novum passar bra för dig som upplevt svåra biverkningar med monofasiska p-piller.

 

Vem kan behandlas med Orthonett Novum?

Orthonett Novum är ett preventivmedel för dig som är kvinna och över 18 år gammal, är du över 35 år gammal rekommenderas istället minipiller.

 

Du bör inte behandlas med Orthonett Novum om du:

 • Lider av svår övervikt
 • Har diabetes
 • Har gulsot
 • Lider av cancer
 • Har angina
 • Har problem med hjärtklaffarna
 • Är gravid
 • Har haft eller har blodpropp eller om det förekommer i din familj
 • Är allergisk mot något av de aktiva ämnena
 • Har högt blodtryck
 • Har eller har haft leversjukdom
 • Har oförklarliga vaginala blödningar

 

Du bör vara försiktig med Orthonett Novum om du är rökare, har epilepsi, lider av svår migrän, har höga blodfetter eller lider av åderbråck. Detta eftersom Orthonett Novum kan ha en nedsatt effekt och inte ge dig ett fullgott skydd.

 

Orthonett Novum bör inte intas om man behandlas med läkemedel mot svamp i underlivet, högt blodtryck i lungorna, narkolepsi, magsår, teofyllin, smärtstillande innehållandes etoricoxib, epilepsi eller HIV/AIDS.

 

Vilka biverkningar ger Orthonett Novum?

Orthonett Novum är ett receptbelagt läkemedel och precis som med alla andra receptbelagda läkemedel kan man uppleva biverkningar. Dessa brukar dock vara milda och övergående. Några av de vanligaste biverkningarna är huvudvärk, minskad sexlust, svampinfektion, illamående och vätskeansamlingar. Ha tålamod med dina p-piller eftersom det vanligen tar upp till 3 månader eller mer för kroppen att vänja sig vid de extra hormonerna. Biverkningarna bör vara milda och övergående men skulle du uppleva allvarligare biverkningar bör du kontakta din barnmorska omgående.

 

Glöm inte att du alltid kan läsa i bipacksedeln som följer med Orthonett Novum.

 

Kan jag beställa Orthonett Novum online?

P-piller.nu har samarbetspartners som erbjuder Orthonett Novum för 3 till 6 månaders förbrukning när du vill beställa Orthonett Novum online. Du fyller enkelt i den fria konsultationen med medicinska frågor och väljer sedan själv leverans- och betalalternativ. Den fria konsultationen ligger till grund för läkarens bedömning av din lämplighet för behandling med det valda preventivmedlet. Anses du lämplig kommer ett recept skickas till ett apotek som sedan skickar ut dina varor direkt hem till dig inom 24 timmar – enkelt och smidigt!