Dagen efter piller

Dagen efter piller är det vardagliga namnet på det formella namnet akut p-piller. Vi kommer här använda genomgående det formella namnet, då det bättre säger vad det är, det är ett piller man tar i akuta fall. Ingen man ska ta dagen efter dag ut och in. Ett dagen efter piller som köps på apoteket kan tas upp till 72 timmar efter oskyddat samlag. Det finns även dagen efter piller du kan få hos barnmorskan eller hos en läkare som du kan ta upp till fem dagar efter åt, alltså upp till 120 timmar efter ett oskyddat samlag för att förhindra en graviditet. Använd inte dagen-efter-piller som preventivmedel utan bara i nödfall. Vi ska lista de nackdelarna här senare med att ta de för ofta.

dagen-efter-piller1Vad är dagen efter piller?

Det är en liten tablett som kvinnor kan ta efter ett oskyddat samlag, framförallt då man haft utlösning i kvinnans slida. Anledningen att man tar ett dagen efter piller är för att minska risken att bli gravid. Ju snabbare man tar ett dagen efter piller desto lägre är risken att bli gravid. Och det kan som sagt ge ett skydd upp till fem dagar efter ett oskyddat samlag. Oskyddade samlag kan hända både i stundens hetta eller att det skydd man använt inte fungerat. Till exempel kan en kondom gå sönder, eller kvinnan kanske kommer ihåg hon glömde sitt vanliga p-piller. Man har haft sex utan att använda ett skydd alltså. Då kan ett dagen efter piller förhindra en oönskad graviditet. Men det är som sagt inte helt säkert. Dagen efter piller innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller flyttas framåt i tiden. Med andra ord, kvinnan kommer aldrig att bli befruktad och någon graviditet avbryts inte. Dagen efter piller är inte samma sak som ett abortpiller alltså.

 

Var kan jag handla dagen efter piller?

Du kan köpa dagen efter piller receptfritt på alla apotek. Är du under 26 år så kan du få det gratis på många ungdomsmottagningar. Inte alla dock, du får prata med ungdomsmottagningen i din stad. Även hos barnmorskor och på vårdcentraler kan man få ett dagen efter piller gratis vid behov. Går du till en ungdomsmottagning för att få ett dagen efter piller så kan det vara bra att boka in en graviditetstest också. Den ska göras tre veckor efter att man tagit sitt dagen efter piller så man säkert får veta om man är gravid eller inte. I de flesta fall har det fungerat och man är inte gravid. På en ungdomsmottagning kan du även få en massa andra råd om preventivmedel och könssjukdomar som kan vara bra att veta. Många köper också dagen efter piller online, det är säkert, snabbt och oftare billigare att köpa online. Det kan vara bra att ha ett dagen efter piller hemma i reserv.

 

dagen-efter-piller3Hur ska man använda ett dagen efter piller?

Du ska ta ditt dagen efter piller så fort som möjligt efter ett oskyddat samlag. Säkerheten mot att bli gravid avtar med tiden. Det finns två sorters dagen efter piller. Det ena dagen efter pillret kan du ta upp till tre dagar, eller 72 timmar efter ett oskyddat samlag. Det finns även en sort som du kan ta upp till fem dygn, eller 120 timmar efter ett oskyddat samlag. Båda sorterna finns numera både på apoteket, vårdcentralen eller din ungdomsmottagning. När du har tagit ett dagen efter piller så kommer din mens förändras, för det mesta. Mensen kan komma senare eller tidigare. Det är också normal med mellanblödningar. Oavsett hur din mens är så är det bästa att göra en graviditetstest efter tre till fyra veckor efter att du har tagit ett dagen efter piller. Då får du klara besked på om du är gravid eller inte. Enkla biverkningar är att man kan få ont i magen eller ont i huvudet då man tagit ett dagen efter piller. Detta är inte farligt alls och går snabbt över inom ett dygn.

 

EllaOne heter det dagen efter piller som man kan ta upp till fem dagar efter ett oskyddat samlag. En viktig omständighet med EllaOne är att det påverkar det skydd du får om du äter vanliga p-piller. Det skyddet blir lägre, så rekommendationen är att du använder kondom under samlag de närmsta två veckorna. När du har ätit dina vanliga p-piller i 14 dagar i sträck så har skyddet återkommit igen och kondom behövs inte.

 

För de andra två dagen efter piller, Norlevo och Postinor så gäller det att äta sina vanliga p-piller sju dagar i sträck. Då har skyddet återgått till det normala och således bör man ha kondom de första sju dagarna effetr man tagit en Norlevo eller Postinor.

 

Hur mycket kostar dagen efter piller?

På ett apotek brukar det oftast vara dyrare. På nätet så kostar det mellan 200 kr upp till 600 kr inkl moms och frakt. På en ungdomsmottagning behöver du inte betala för det.

 

dagen-efter-piller2Hur är skyddsfaktorn på dagen efter piller?

Sannolikheten för att bli gravid efter ett oskyddat samlag minskar kraftigt med ett dagen efter piller. Och som vi nämnt, ju snabbare du tar dagen efter piller så minskar risken mera. Om du nyss har haft ägglossning så kan det påverka skyddet. Därför bör man alltid göra ett graviditetstest tre till fyra veckor efter att man tagit sitt dagen efter piller. Det tar några timmar för kroppen att ta upp hormonet, så om du kräks eller får diarrée inom tre timmar så måste du ta ett nytt dagen efter piller. Annars kan skyddet försvinna.

 

Läs alltid bipacksedeln för just ditt dagen efter piller. Bipacksedeln är den lapp som ligger i förpackningen när du får eller köper ditt dagen efter piller. För att vara säker på att du inte har blivit gravid bör du göra ett graviditetstest ungefär tre till fyra veckor efter att du har tagit tabletten.

 

Kan jag ta dagen efter piller varje dag?

Dagen efter piller ska bara användas som en lösning i akuta fall, som namnet antyder. Det är alltså ingen regelbunden metod för att skydda sig. Det är inte farligt att ta dagen efter piller ofta, men det ger ett lägre skydd än andra preventivmedel, och det blir mycket dyrare i längden också. Samt så påverkas kroppen mer av det hormon som finns i ett dagen efter piller, eftersom dosen är högre i ett piller du ska ta en gång, än i piller du ska äta hela tiden.

 

Det finns ingen fast antal gånger för hur många gånger per menscykel du kan ta ett dagen efter piller. Det är bättre att ta ett dagen efter piller många gånger under samma menscykel än att låta bli, även om risken för mellanblödningar ökar, om du har haft oskyddat samlag och inte vill bli gravid.

 

Vad är fördelar och nackdelar med dagen efter piller?

Det uppenbara fördelen med ett dagen efter piller är att du minskar risken att bli gravid vid ett oskyddat samlag. Det är en bra nödlösning alltså.
De nackdelar som finns är att dagen efter piller inte skyddar mot könssjukdomar samt att hormonet kan göra dig illamående, eller att du får ont i huvudet. Det är också ett väldigt dyrt preventivmedel om man ser per gång.