Evorel

Vid övergångsåldern hos kvinnor, mer formellt kallat klimakteriet så ändras hormonbalansen i kroppen. Det är hormonet östrogen som minskar och stannar på en låg nivå under fem till tio år efter den sista mensen. Då östrogen nivån avtar så kan en del besvär uppstå. Det kan vara att man svettas eller får värmesvallningar. Sömnen kan bli lidande. Även slemhinnorna i underlivet och urinvägarna kan bli torra. Detta kan leda till att det svider eller klia. Man får en ökad risk för urinvägsinfektioner, samt så kan det göra ont vid samlag. Ett annat besvär vid låga östrogenhalten är att man kan få benskörhet.

evorel1Det finns läkemedel för detta. De höjer upp östrogen nivån och mildrar de besvär som finns. Östrogen kan göra så att slemhinnan i livmodern börjar växa och bli tjockare. Detta ger en ökad risk för cancer. Därför ska man kombinera östrogen med ett konstgjort gulkroppshormon, det kallas gestagen. Gestagen motverkar just denna tillväxt.

 

Evorel är ett plåster som utsöndrar östrogen som tas upp av kroppen och ersätter de låga nivåerna av östrogen. Gillar du inte att ta tabletter så är Evorel ett utmärkt alternativ. Evorel plåster behöva bara byta us två gånger i veckan. De besvär som plåstret minskar i klimakteriet är värmevallningar, klåda i underlivet, torrhet och oregelbunden menstruation.

 

Evorel verkar oftast inom två till tre veckor. Känner du inte av någon lindring av besvären så ska du gå till din doktor för att ändra dosen eller prata om andra alternativ.

 

Hur fungerar Evorel plåster?

Evorel plåster innehåller estradiol som är en form av hormonet östrogen. När kvinnor börjar närma sig sin sista menstruation, menopause, så avtar produktionen av östrogen snabbt. Detta kan medföra besvär. Evorel plåster överför estradiol genom huden in i kroppen. Det tar cirka fyra timmar från att det ett Evorel plåster satts på innan östrogenet når kroppen. Evorel plåster ska bytas ut efter tre till fyra dagar. Evorel plåster kommer inom 2-3 veckor att minska besvären som uppstår vid klimakteriet. De besvär det minskar är:

 

  • Blodvallningar
  • Nattliga svettningar
  • Sömnstörningar
  • Torra slemhinnor, detta gäller både ögon och underlivet
  • Humörsvängningar, nervositet och nedstämdhet

 

Vem är behandlingen lämplig för?

Evorel plåster är bra för kvinnor där menstruationen har upphört och som har klimakteriebesvär. Åldersmässigt sett vanligen mellan 40 till 60 år gammal. Har du kvar din livmoder så bör du ta gestagen också, se ovan. Om du är allergisk mot något av ämnena i läkemedlet eller tidigare har haft bröstcancer, livmoderhalscancer, oförklarliga blödningar, blodpropp, hjärtattack eller nedsatt leverfunktion så ska du inte ta detta läkemedel.

 

Hur ska Evorel plåstren användas?

evorel2Evorel plåster finns i fyra olika doseringar. Den vanligaste styrkan är Evorel 50. Du sätter plåstret på ren och torr hud. Du ska vänta minst en vecka innan du sätter plåstret på samma ställe på kroppen igen. Du ska inte sätta plåstret på eller nära brösten heller. Faller plåstret av, så ska ett nytt sättas på så fort som möjligt. Detta gäller även då du badar eller duschar, så vänta tills huden är torr igen. Samma gäller vid bastubad, ersätt det med ett nytt då huden är torr igen.

 

 

Vad finns det för biverkningar?

Det kan bli mindre biverkningar, men behöver inte bli det. Vanliga biverkningar är att det kliar och du får hudutslag, du kan få huvudvärk. Det kan även smärta i brösten. Sällsynta biverkningar är förtjockning av livmoderslemhinnan, blodpropp, bröstcancer och stroke. Andra likartade biverkningar är:

 

  • Hudirritation på det ställe där plåstret har fästs
  • Mag-tarmbesvär
  • Spända bröst
  • Huvudvärk

 

Graviditet / bilkörning / alkohol

Evorel skrivs inte ut till kvinnor som är i fruktbar ålder. Som undantag gäller att plåstret inte får användas under en graviditet eller vid amning. Det påverkar inte din reaktionsförmåga, och du kan alltså utan problem använda plåstret även vid bilkörning.

 

Hur kan jag köpa Evorel?

Du kan köpa Evorel plåster hos våra samarbetspartner på p-piller.nu. Då du gör en beställning så får du ett frågeformulär du ska fylla i, en av våra samarbetspartners läkare kommer sedan att gå igenom detta formulär, om det bedöms att du är lämplig så skriver läkaren ut ett recept åt dig. Detta recept skickas till deras apotek, som oftast skickar ut din beställning direkt. I de flesta fall har du din beställning inom 24 timmar. P-piller.nu har samarbetspartners som oftast håller marknadens lägsta priser.