Preventivmedel

Det finns många preventivmedel.

 

Att så många börjar med bokstaven P är just för att ordet preventiv betyder förhindra eller förebygga. Man förhindrar en graviditet med andra ord.

 

Man kan grovt räkna in preventivmedel i följande grupper: Hormonbaserade, Spiral, Barriärmetoder, Naturliga och Sterilisering. Vi ska gå igenom dessa grupper översiktligt.

 

 

  • Kondom
  • P-piller
  • Minipiller
  • preventivmedel1Akut-p-piller
  • P-ring
  • P-stav
  • P-plåster
  • P-spruta
  • Hormonspiral
  • Kopparspiral
  • Femidom
  • Pessar
  • Säkra perioder
  • Avbrutet samlag
  • Amningsmetoden
  • Sterilisering

 

Att så många börjar med bokstaven P är just för att ordet preventiv betyder förhindra eller förebygga. Man förhindrar en graviditet med andra ord.

 

Man kan grovt räkna in preventivmedel i följande grupper: Hormonbaserade, Spiral, Barriärmetoder, Naturliga och Sterilisering. Vi ska gå igenom dessa grupper översiktligt.

 

P-piller baserade preventivmedel

P-piller är ett av de mest kända preventivmedel som finns på marknaden. P-piller bygger på att kvinnan äter piller som innehåller hormoner som förhindrar ägglossning. P-piller kan antingen vara kombinationspiller, som innehåller både progestagen och östrogen, eller östrogenfria p-piller, som bara har ett hormon i sig vilket är gestagen. Minipiller innehåller inget östrogen och bara en mindre mängd gestagen. Kombinationspiller har ett dubbelt skydd mot en graviditet. Om ett ägg ändå skulle bli befruktat, så är slemhinnan i livmodern förtunnad så ägget kan inte fästa där.

 

P-ring som preventivmedel

P-ring är samma sak som p-piller. Skillnaden är att p-ringen förs in i slidan där den avger hormoner, istället för att man tar piller oralt. Detta preventivmedel uppskattas av många kvinnor så det är lätt att komma ihop och även att de kvinnor som kan ha problem med andra preventivmedel så som p-piller har oftast mildare besvär och biverkningar.

 

P-stav

P-stavar är en annan variant av preventivmedel, där en liten stav sätts in i överarmens insida och som utsöndrar hormonet progesteron. Den stora fördelen med P-stavar är att de kan räcka upp till fem år. Förutom P-stav så är Spiral ett annat preventivmedel som verkar under så pass många år.

 

P-spruta

P-spruta är också liknande P-stav som preventivmedel, där sprutas hormonet progesteron in i en muskel där det sedan utsöndras i kroppen i små doser. En p-spruta räcker ungefär tre månader vilket är ganska lång tid för ett preventivmedel.

 

P-plåster

P-plåster är en annan variant av preventivmedel. Det ser ut som ett vanligt hudfärgat plåster som man sätter på sin arm, mage eller skinka. Det ska sitta där en vecka, och kommer utsöndra sitt ämne då. Man tar ett nytt plåster varje vecka i tre veckor och den fjärde veckan så är man utan plåster och då har man sin vanliga mens. P-plåster räknas som ett väldigt säkert preventivmedel.

 

Akut p-piller

Akut p-piller är en nödåtgärd, då man inte haft något preventivmedel och haft oskyddat samlag. Det kan skydda upp till fem dagar efter samlag och förhindra en oönskad graviditet. Detta är inte någon långsiktig metod som preventivmedel, utan just som en nödåtgärd. Tidigare intag ökar chansen att preventivmetoden fungerar.

 

Spiral

Spiral är ett preventivmedel som sätts in av gynekolog, läkare eller barnmorska. Det är viktigt den hamnar på rätt plats. Spiralen sätts in genom livmodermunnen med hjälp av ett litet verktyg. Väl inne så fälls de små armarna ut, och detta gör att ett befruktat ägg inte kan fästas i slemhinnan. Även här finns det spiraler med hormoner, liksom spiraler som är kopparbaserade. De preventivmedel med hormoner har visat sig vara något säkrare än de utan hormoner. Med en hormonspiral är det vanligt att kvinnans menstruationsblödningar upphör, medan det kan bli lite mer menstruationsblödningar vid användning av en kopparspiral. Kvinnor med besvär av mensvärk rekommenderas inte att använda kopparspiral som preventivmedel då smärtan kan öka. Spiralen kan vara kvar i 5-10 år beroende på typ, vilket kan upplevas väldigt praktiskt för ett preventivmedel.

 

preventivmedel2Barriärmetoder

Här förhindras helt enkelt sperman från att sig fram till ägget. Det mest kända av alla preventivmedel är detta också, kondomen. Det debatteras ännu huruvida detta användes på romartiden. Det finns en hel del skrifter och föremål som tyder på det. Dock vid romartidens fall på 500 talet upphörde alla referenser till preventivmedel. Först på 1500 talet fick detta en comeback. I början användes gristarmar och allehanda andra liknande material i ett försök att förhindra graviditeter. Det tog ordentlig fart först när man kunde tillverka gummi. Charles Goodyear uppfann vulkaniseringsprocessen 1839 och tog patent på det 1844. Charles Goodyear har faktiskt inget med det globala företaget Goodyear att göra, man valde det namnet bara för att hedra Charles Goodyear. Och första gummikondomen tillverkades 1855, och snart fanns det många företag som masstillverkade kondomer.

 

Det som är ett stort extra plus med kondomer som preventivmedel är att det skyddar mot könssjukdomar också, och inte bara mot graviditeter. Kondom är bra att använda både vid slidsamlag, oralsex eller analsex.

 

Kondomer finns i en mängd färger, smaker och former. Allt för att göra det roligare och skönare för båda parter.

 

Har man gummiallergi finns det plastkondomer som preventivmedel. Kondomen sätts på en penis som har stånd eller på en sexleksak. För att kondomen ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den är på under hela samlaget. Om det kommer utlösning i kondomen ska man vara försiktig när man drar ur penisen så att ingen sperma läcker ut i slidan eller analen.

 

Man bör öva så man sätter på kondomen på rätt sätt. Rätt gjort så är det enkelt att använda detta preventivmedel, men undvik att få luft och bubblor i den, eller att den inte går ända ner. Först rulla upp kondomen en bit så det syns åt vilket håll den ska sättas på penis. Förhuden ska dras tillbaka sedan. Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på behållaren samtidigt som kondomen rullas ner för att ingen luft ska komma mellan penisen och kondomen. När kondomen rullats ner, dra då upp kondomen lite och dra ned den tills det inte finns något mer att rulla ut. Om kondomen sitter på en penis ska man dra ut den innan ståndet har lagt sig. Håll runt kondomen nere vid penisroten, när penis dras ut, så att kondomen inte åker av.

 

Vanliga kondomer finns både som gratis alternativ på en del ungdomsmottagningar och RFSL och RFSU har kampanjer ibland och delar ut gratis kondomer. Annars kan man köpa kondomer i i olika sorters paket. Ju fler, desto lägre styckpris. Du kan köpa kondomer hos våra samarbetspartners på P-piller.nu till bra priser.

 

Kondomen dras över penis före samlaget och skyddar också mot de flesta könssjukdomar. Rätt använd är kondomen relativt säker, men det är vanligt att kondomen används slarvigt.

 

Numera finns också kondomer för kvinnor, femidom. De förs in i slidan utom den yttersta delen som täcker över slidans mynning.

 

En annan barriärmetod av preventivmedel är pessar. Det påminner om en kondom, men läggs in i slidan så det täcker för livmodermunnen. För extra säkerhet kan pessargel användas som gör spermierna mindre rörliga. Pessar finns i två utföranden, vaginalpessar som också täcker en del av slidans vägg och cervixpessar, som bara täcker livmodermunnen.

 

Naturliga preventivmedel

Säkra perioder är den mest vanliga. Kvinnan håller dagräkning, och försöker undvika ha samlag de dagar kvinnan har ägglossning. Detta blir alltid uppskattningar, och är inte så säkert.

 

Avbrutet samlag innebär att mannen drar ut penis innan sädesuttömning. Detta är inte heller så säkert, det kan alltid finnas risk för att spermier blir kvar.

 

Sterilisering som preventivmedel

Slutligen en enkel metod. Man steriliserar sig. Man kanske har skaffat tillräckligt med barn, eller känner att man inte vill ha barn. Då innebär sterilisering en helt säker metod att undvika graviditeter. Detta måste tänkas igenom noga då det inte finns någon återvändo.