Activelle

Activelle används för att bota klimakteriesymtom. Activelle kan även användas för att behandla benskörhet. Activelle är ett läkemedel som används för det som kallas kontinuerlig hormonell substitutionsbehandling. Läkemedlet innehåller två kvinnliga könshormoner östrogen och gestagen, det kallas för kombinerad hormonbehandling. Activelle verkar genom att återställa den lägre hormonbalansen i kroppen

 

Activelle kan tas av kvinnor där menstruationen har upphört, det vill säga under menopausen. Det bör ha gått minst ett år efter sista naturliga menstruationen innan man börjar med tabletterna. Kvinnor som ska använda Activelle ska också ha kvar sin livmoder.

Vilka är fördelarna med Activelle?

De främsta fördelarna med Activelle är att det mildrar symptomen kvinnor får i övergångsåldern. Dessa problem kan vara:

 

 • Värmevallningar
 • Svettningar
 • Torrhet i slidan

 

Dessa symtom uppträder därför att östrogen nivåerna sjunker och menstruation upphör hos kvinnan i klimakteriet.

 

Hur fungerar Activelle?

activelle2Läkemedlet är en så kallad kombinerad hormonbehandling som innehåller både estradiol och noretisteronacetat. Estradiol är ett syntetiskt östrogen, och identiskt med det som produceras i kvinnans livmoder. Den andra delen noretisteronacetat är ett gestagen som är motsvarigheten till kroppens eget hormon progesteron.

 

Under klimakteriet så produceras allt mindre östrogen hos kvinnan. Den mindre nivån östrogen leder till olika besvär,  bland annat de listade ovan. Estradkolet verkar så att östrogen nivån återställs och lindrar symptomen. Den extra östrogen dosen kan också förhindra benskörhet, som i sin tur förhindrar frakturer.

 

En ökad nivå av östrogen kan öka risken för livmodercancer. Därför kompletteras östrogenet med gestagen. Gestagen minskar effekterna som östrogen kan ha på livmoderslemhinnan. Detta minskar i sin tur risken för livmodercancer.

 

Vem kan inte använda Activelle?

Läkemedlet kan användas om du har haft din sista menstruation för minst 12 månader sedan. Du ska också lida av klimakteriebesvär. Activelle bör inte användas om:

 

 • Om du är allergisk mot något av innehållsämnena ska medicinen inte tas.
 • Om du tidigare haft bröstcancer eller cancer i livmoderslemhinnan.
 • Om du har onormala underlivsblödningar.
 • Om du har eller har haft blodpropp i en ven (trombos) i benen (djup ventrombos) eller i lungorna (lungemboli).
 • Om du har haft en hjärtattack, stroke, koagulationsrubbning.
 • Om du haft någon leversjukdom.
 • Om du har oväntad underlivsblödning som inte har utretts av läkare.
 • Activelle är avsett för kvinnor vars menstruation har upphört. Om du skulle bli gravid ska du sluta ta tabletterna och kontakta läkare.
 • Du ska inte använda Activelle om du ammar.

 

Det finns mer detaljerad information på FASS om när man inte ska använda detta läkemedel.

 

Hur ska Activelle tas?

Läkarna hos våra samarbetspartner rekommenderar låga doser av läkemedlet under kortare perioder som också ska ge en symtomlindring. Förpackningen innehåller 28 tabletter, som tas en tablett om dagen. Du bör ta tabletten ungefär vid samma tid på dygnet. Du kan påbörja din behandling vilken dag som helst. Tabletterna kan tas med eller utan mat och dryck.

 

Du ska alltid följa din läkares rekommendationer vid användning av Activelle. Glömmer du bort att ta en tablett så ska du ta en tablett så fort som möjligt. Skulle det ha gått mer än 12 timmars så ska du hoppa över tabletten och fortsätta med nästa dags tablett istället vid den vanliga tiden. Du ska aldrig ta dubbla doser, då det kan leda till så kallade stänkblödningar, förutsatt att du har kvar din livmoder.   

 

Vad finns det för biverkningar med Activelle?

Som alltid finns det risk för biverkningar. Många får inga biverkningar alls dock. De vanligaste biverkningarna är för det mesta lindriga:

 

 • Stänkblödningar.
 • Bröstsmärta eller ömhet i brösten.
 • Ont i huvudet.
 • Inflammation i slidan och trötthet.

 

Mer allvarliga och sällsynta biverkningar är

 

 • Gallsten
 • Ökat blodtryck och leversjukdomar

 

Du ska alltid kontakta en läkare om något allvarligare skulle inträffa.

 

Hur kan jag köpa Activelle?

Activelle kan köpas via p-piller.nu hos våra samarbetspartners. Då du lägger din beställning så kommer du att få ett ett frågeformulär som du ska besvara så bra och exakt som möjligt. En av våra samarbetspartners läkare kommer sen att gå igenom dina svar och bedöma din lämplighet för en behandling. Bedöms du som lämplig för en behandling så skickar läkaren ett recept till deras apotek som skickar din beställning så fort som möjligt. Ofta har du din beställning inom 24 timmar. Allt detta är enkelt, snabbt och säkert.