Norethisterone (Primolut-Nor)

Primolut-Nor även kallat Norethisterone är ett läkemedel som ger kvinnan möjlighet att skjuta upp mensen upp till tio dagar. Du kan själv bedöma när mensen ska komma under denna tiodagars period. Det kan vara skönt att slippa få sin mens till exempel under en semesterresa eller om man ska vara med på ett seminarium i sitt arbete. Det finns många anledningar, och du bestämmer själv när du vill ha din mens. 

Primolut-Nor är en relativt ny behandling som ger en stor frihet att kunna bestämma när sin menstruation ska komma. De flesta kvinnor har nog erfarenhet av att mensen kommit i ett väldigt dåligt tillfälle. Till exempel vid ett dop, en konfirmation eller en weekend semester. Men nu kan du få hjälp av Primolut-Nor med att skjuta upp din menstruation med så mycket som nästan två veckor.

 

primolut-nor1Vad är menstruation egentligen?

Den första fasen av kvinnans menstruationscykel kallas menstruationen. Denna process styrs av hormoner och innebär bland annat att kvinnan får blödningar från livmodershinnan.  Syftet är att stöta bort livmodershinnan när kvinnan inte är gravid för att bereda plats för en ny livmodershinna. Mensen kommer vanligen en gång per cykel och kommer första gången under puberteten. Den sista menstruationen kommer i samband med klimakteriet.

 

Blodet som utsöndras är vanligt blod blandat med lite vävnader. Menstruationen pågår mellan tre till sju dagar. Men detta kan variera stort mellan kvinnor. Senare i menstruationscykeln mognar en ny livmoderslemhinna fram som i sin tur stöts bort vid nästa menstruation.

 

När hormonbalansen förändras så kan besvär uppstå. Det är krävande process, både energimssigt och att det sker en blodförlust. Detta kallas för premenstruella symtom, eller pms, och är vanligt förekommande i olika svårighetsgrader.

 

Det vanligaste besväret är det som kallas för mensvärk. Menstruationen förorsakar muskelsammandragningar, som i sin tur orsakar smärtan. Denna smärta kan kännas på flera ställen på kroppen. Både i magen, ljumskarna och korsryggen. Smärtan är i oftast så mild att den är hanterbar men det är händer att den kan vara kraftig och komma samtidigt med besvär som man mår dåligt, diarréer, får ont i huvudet eller har kräkningar. När värk eller liknande besvär är påtaglig eller kraftig kan smärtstillande behövas för att lindra.

 

Vad gör Primolut-Nor?

Primolut-Nor är precis samma produkt som Norethisterone. Det vill säga det är en generisk kopia. Primolut-Nor innehåller exakt vad Norethisterone gör. Primolut-Nor ett konstgjort gulkroppshormon. Gulkroppshormon finns också i preventivmedel. Som till exempel p-piller. Lider du som kvinna av oregelbunden mens, eller har kraftiga blödningar så kan du använda Primolut-Nor för att reglera din mens.

 

primolut-nor2Hur fungerar Primolut-Nor?

Menstruationen kommer vid den tid under menstruationscykeln då livmodershinnan brister. Primolut-Nor gör så att livmodershinnan fortsätter att växa, utan att brista alltså. Den gör detta genom att imitera och ersätta det naturliga gestagenet, gulkroppshormonet, i din kropp. Gestagen nivån sjunker normalt just före din menstruation, då gestagen nivån minskar så slutar livmodershinnan att växa. Livmodershinnan skrumpnar istället ihop och stöts ut i from av menstruationsblödningar.

 

Primolut-Nor är som sagt exakt detsamma som Norethisterone. Vår generiska variant tillverkas av läkemedelstillverkaren Wockhardt medan Primolut-Nor tillverkas av Bayer, men de är helt utbytbara, så det enda som skiljer sig är produktnamnet.

 

Hur använder jag Primolut-Nor?

Vill du skjuta upp din menstruation så ska du ska börja använda Primolut-Nor tre dagar innan du antar att din menstruation ska börja. Därefter ska du ta tre tabletter om dagen tills att du vill att din menstruation ska börja igen. Det tar cirka tre dagar efter att du har slutat med Primolut-Nor innan din menstruation börjar igen. Du bör använda Primolut-Nor för att max skjuta upp menstruation 14 dagar. Men enligt anvisningarna våra läkare anger så räcker varje förpackning i max tio dagar.

 

Vem kan använda Primolut-Nor?

De flesta kvinnor över 18 år kan använda Primolut-Nor. Det finns några grupper som inte ska använda Primolut-Nor. Använd inte läkemedlet om du är allergisk mot den aktiva ingrediensen. Du ska inte heller använda Primolut-Nor om du är gravid eller ammar. Även om du har haft blodpropp, hjärtinfarkt eller ett slaganfall. Samma gäller om du har haft problem med levern.  Du ska inte heller använda Primolut-Nor om du haft bröstcancer eller cancer i underlivet. Undvik även behandlingen om du har en inplanerad operation eller vet med dig att du kommer att vara sängbunden under en längre tid.

 

Finns det några biverkningar med behandling med Primolut-Nor?

Man misstänker att det finns en liten högre sannolikhet för blodpropp om man använder Primolut-Nor ofta. Detta gäller även p-piller och andra konstgjorda hormoner. Primolut-Nor anses vara en säker behandling för att skjuta upp mensen. Man kan se utförligt på Fass vad som anses om riskerna med Primolut-Nor. Läs också alltid bipacksedeln innan du påbörjar behandlingen.

 

De biverkningar man känner till är rätt milda. Man kan få ont i huvudet, akne och sveda.  Man har även observerat att Primolut-Nor kan leda till humörsvängningar och påverka sexlusten negativt.

 

Hur köper jag Primolut-Nor?

Primolut-Nor kan köpas på apotek. Både lokalt och online. Att köpa online till exempel hos våra samarbetspartner på p-piller.nu, är både säkert, enkelt och snabbt. Våra samarbetspartner håller också de lägsta priserna på marknaden. När du beställer kommer du få fylla i ett enkelt frågeformulär som en läkare sedan tittar på. Bedöms det som att du kan använda Primolut-Nor utan risk, så skickas din beställning ut redan samma dag, eller nästa dag, beroende på vilken tid på dygnet du beställer.