Graviditetstest

Graviditetstester är till för att ge kvinnan ett svar huruvida hon är gravid eller inte. Graviditetstester kan göras på ungdomsmottagningar, vårdcentraler eller så kan du göra det själv hemma. Är du under 26 år så är det dessutom gratis på de flesta ungdomsmottagningar. Du ska göra testet ungefär vid den tid mensen skulle ha kommit. Graviditetstester mäter ett hormon som bildas då man blir gravid. Man mäter detta hormon oftast i urinen. Testen är enkla, snabba och är tillförlitliga bara man tar de vid rätt tidpunkt.

Det är alltid bättre att göra en graviditetstest istället för att gå och grubbla om man är gravid eller inte. Är man gravid så tar man ett uppföljande test för att säkerställa graviditeten, och därefter får kvinnan ta ställning vad hon vill göra. Är man inte gravid så finns det inget att grubbla över.

Graviditetstest är till för de gånger ett preventivmedel inte fungerar som tänkt, till exempel en kondom har gått sönder, eller om man i stundens hetta inte tänker på skydd.

 

Ett graviditetstest kan ge ett snabbt och säkert svar om graviditet, nedan får du mer information om graviditetstester.

 

Det sägs att kärt barn har många namn. Samma gäller för graviditetstester. Till exempel:

 

 • Gravidtest
 • Gravtest
 • Graviditetsstickor, de flesta tester är i någon form av sticka.
 • Ibland talar man om graviditetstest som kan testa tidigt. De är känsligare för att mäta cGH halter. Se nedan för olika produkter.

 

graviditetstest3Var kan jag göra testet?

Det finns många ställen att köpa graviditetstester på. Till exempel apotek, på internet, du kan också få det på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral. Till och med i många mataffärer finns det numera. Ofta kostar det ingenting att göra ett graviditetstest på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Testet går alltid till så att man lämnar ett urinprov. På vissa mottagningar måste du boka tid för besöket, andra har drop-in-tider då det går att lämna urinprov för graviditetstest. Du kan gå till vilken mottagning du vill i hela Sverige.

 

När går det att testa?

Det finns många olika typer av graviditetstest. De kan vara olika känsliga och ge svar olika tidigt. Alla våra tester är tillförlitliga och visar ett säkert svar den dag då du skulle haft din vanliga mens. Om du inte vet när din mens borde komma, så ska du ta ett graviditetstest tre veckor efter ett oskyddat slidsamlag. Då kan du lita på resultatet.

 

Det finns tester som är väldigt känsliga som du kan göra innan mensen har uteblivit. Du kan läsa om respektive test under varje produkt nedan.

 

Skulle testet visa att du inte är gravid, men mensen ändå uteblir så kan det bero på att hCG nivåerna varit för låga. Gör då en ny test cirka en vecka efter utebliven mens.

 

Dessa tider gäller även om du går till en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. Huvudregeln är att testa vid tiden för mens.

 

graviditetstest2Hur fungerar ett graviditetstest?

Graviditetstester går alla till ungefär på samma sätt. Graviditetstestet mäter nivåerna av ett hormon som kallas hCG. Oftast är gränsen för testerna vid hCG halter på 25 eller 10 mIU/ml. Då visar testet positivt. Alla våra graviditetstest är av mycket hög kvalité för att du som kund ska kunna vara så säker som möjligt. Graviditetstesterna är rent statiskt sett säkra inom intervallet 99% – 99,6%.

 

När ett ägg blir befruktat av spermier och moderkakan har bildats så börjar moderkakan utsöndra hormonet hCG. Nivåerna av hCG ökar hela tiden, och ungefär då du skulle haft mens är nivån tillräckligt hög för att halten hCG ska kunna mätas i urinen. Alla graviditetstester ger svar om graviditet genom att mäta mängden hCG.

 

Hur går ett graviditetstest till?

graviditetstestaEtt graviditetstest ser ut oftast som en pinne. En plastpinne eller papperssticka. De har det gemensamt att de har en del som ska suga upp kisset så att pinnen kan ge utslag för hormonet cHG. Efter att pinnen har fått kiss på sig, ska det ligga platt en viss tid, och då kan man avläsa resultatet på pinnen. Alla tester är likartade, även de på mottagningar.

 

Det finns dock väldigt många olika tester och de kan fungera lite olika. En del så ska pinnen doppas i en mugg med kiss, i en del andra tester går det bra att kissa direkt på pinnen. Det står alltid hur du ska göra i bipacksedeln som följer med varje test. Hos en del tester så ser du ett streck bredvid en skala, och beroende på var strecket är så visas om du är gravid eller inte. Det finns även moderna digitala varianter som visar resultatet med en enkel symbol.

 

Gör du testet på en mottagning så kommer du alltid få hjälp att avläsa resultatet.

 

Hur tillförlitligt är ett graviditetstest?

De flesta tester är mycket tillförlitliga. Bara man tar testet vid rätt tid. Visar testet klart att du är gravid, så är du gravid. Det är ingen skillnad på testerna på mottagningar och de tester du kan köpa själv. Observera att om graviditeten avbryts genom missfall eller abort så kan hCG-nivån vara hög i upp till en månad efteråt.

 

Vad händer efter graviditetstestet?

Det är vanligt att kvinnan får mycket känslor som rörs upp efter ett graviditetstest. Det kan vara glädje eller sorg. Lättnad eller saknad. Inget är rätt eller fel. Det är bra att alltid prata med någon efteråt. Du kan även prata med personal på en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

 

Hur kan jag köpa en graviditetstest?

Graviditetstest kan köpas via våra samarbetspartner på p-piller.nu. Då dessa är receptfria är det väldigt enkelt att beställa. Då du lägger din beställning så kommer den skickas så fort som möjligt. Ofta har du din beställning inom 24 timmar. Allt detta är enkelt, snabbt och säkert. Fördelar:

 

 • Våra samarbetspartner har inga dolda avgifter
 • Du betalar bara priset du ser
 • Leverans nästa dag
 • Mycket säker och diskret leverans

 

Att kunna köpa ett graviditetstest på internet uppskattas av många. Priserna är oftast mycket bättre och du kan vara anonym.

 

Våra samarbetspartner har många olika modeller som:

 

 • Vanliga sticka
 • Stav
 • Tester för att testa extra tidigt
 • Digitala och väldigt enkla att använda
 • Tester med veckoindikator

 

På detta sätt finns det alltid någon test som passar just dig. Vi vet att Clearblues test med veckoindikator är populära bland kvinnor som vet om att de är gravida. Då kan kvinnan få reda på i vilken vecka hon är i. Du kan läsa mer utförligt om varje test nedan. Samtliga graviditetstester som våra samarbetspartner tillhandahåller finns att köpa online. Graviditetstester har mycket lång hållbarhet. Vilket gör det möjligt att köpa större kvantiteter och därmed få ned priset.

 

Så är du osäker på om du är gravid så ska du köpa ett test nu, enkelt, snabbt och säkert!