P-piller är ett av de populäraste preventivmedlen bland kvinnor eftersom de ger ett näst in till 100 procentigt skydd mot oönskad graviditet. Om du tål och trivs med dina p-piller är livet med dem en ganska okomplicerad historia. Det viktigaste av allt är att komma ihåg att ta dem vid samma tidpunkt varje dag, detta är nödvändigt för att de ska kunna ge ett fullgott skydd mot en graviditet.

 

gravidparP-piller.nu vet att det ibland kan det vara svårt att komma ihåg att ta tabletten varje dag, men det finns tre enkla knep:

 

  • Ta din tablett i samband med en annan rutin, till exempel frukosten.
  • Ha alltid p-pillerkartan tillgänglig i handväskan så du snabbt kan ta din tablett om du glömt den.
  • Använd alarmfunktionen på din telefon och låt den påminna dig om din tablett vid samma tidpunkt varje dag.

 

Hur tar man p-piller?

 

Även om det kan skilja sig något mellan de olika typerna av p-piller så börjar du vanligtvis alltid med din behandling på mensen första dag. I vissa fall kan man även påbörja behandlingen med p-piller dagen efter en abort eller ett missfall. När du börjat behandlingen och tagit din tablett är du skyddad från och med första dagen.

Dina p-piller fungerar precis som en cykel, du börjar med den första tabletten och fortsätter till den sista för att sedan börja om igen månaden därpå. Idag finns det dock olika typer av p-pillerkartor som innehåller olika många tabletter:

 

  • Karta med 21 tabletter – Inled din behandling på mensen första dag och ta sedan en tablett om dagen i 3 veckor. Du gör sedan ett uppehåll på 7 dagar då du vanligtvis får en blödning (så kallad p-pillermens). Du börjar sedan om på en ny karta dag 8 och fortsätter som vanligt.
  • Karta med 22 tabletter – Du tar första tabletten under mensens första dag och fortsätter sedan med en tablett om dagen i 3 veckor + 1 dag för att sedan göra ett uppehåll i 6 dagar. Du börjar sedan om på en ny karta och fortsätter din p-pillercykel för att få ett fullgott skydd.
  • Karta med 28 tabletter – Dessa p-piller fungerar precis som ovanstående med undantaget att du inte gör något uppehåll. Du påbörjar din karta under mensens första dag och tar sedan en tablett om dagen, när kartan är slut börjar du direkt på en ny karta. De 7 sista tabletterna i din karta är så kallade ”sockerpiller” och är fria från hormoner. Det är under dessa dagar du får din p-pillermens.

 

Fördelen med p-piller som kommer i en karta om 28 tabletter är att du själv slipper hålla koll på vilka dagar du ska ta en tablett och vilka dagar du ska hoppa över.

Rätt färg på rätt dag

Hur dina p-piller ser ut beror på vilken typ och sort du valt, dock är p-piller av två- eller trefastyp färgade olika beroende på vilken dag du ska ta dem. Det är då väldigt viktigt att du tar rätt tablett på rätt dag. Har du p-piller som kommer i karta om 28 tabletter är dina p-piller vanligen vita men undantag för de ”sockerpiller” i slutet av kartan som är något gulare för att du ska känna igen dem.

 

Glömt att ta dina p-piller?

Att komma ihåg att ta din tablett varje dag vid samma tidpunkt kan många gånger vara svårt, även om du är noga med dina p-piller är det lätt hänt att en tablett glöms bort eller av någon anledning inte tas. Då är det viktigt att komma ihåg följande:

 

  • Kombinations p-piller: Har du glömt att ta en tablett ska du ta den så fort du kommer på det eller har möjlighet, fortsätt sedan som vanligt. Har det gått mer än 36 timmar sedan din senaste tablett (om du glömt bort din tablett i mer än 12 timmar) är det bra att komplettera dina p-piller med kondom tills kartan är slut. För att få ett fullgott skydd är det därför väldigt viktigt att ta tabletten varje dag vid samma tidpunkt. Har du oskyddat samlag under perioden du glömt ta dina p-piller och känner dig osäker kan du alltid komplettera ditt skydd med ”akut p-piller” som finns receptfria på apoteket. Har du glömt flera p-piller i rad bör du kontakta din barnmorska för ytterligare rådgivning och hjälp.
  • Minipiller: Använder du minipiller och har glömt en tablett bör du ta den så snart som möjligt och fortsätta din p-pillercykel som vanligt. Har du glömt bort en tablett om det gått mer än 27 timmar sedan du intog den senaste tabletten (om du glömt din tablett i mer än 3 timmar) bör du komplettera dina p-piller med kondom tills kartan är slut. Du kan även ta ett så kallat ”akut p-piller” om du känner dig osäker, dessa finns receptfria på apoteket.

 

Sjukdom och p-piller

Du kan fortsätta ta dina p-piller även om du är sjuk, dock är det viktigt att komma ihåg följande: Om du drabbas av kräkningar inom ca 2 timmar efter det att du tagit din tablett kan du ta en ny tablett så snart du mår bättre igen. Om det gått mer än 36 timmar för kombinations p-piller eller 27 timmar för minipiller rekommenderar vi att du kompletterar dina p-piller med kondom tills din karta är slut. Skulle du drabbas av diarré bör du skydda dig med kondom under sjukdomstiden tills din karta är slut.

Att leva med p-piller är egentligen inte så svårt, kommer du bara ihåg ovanstående har du ett fullgott skydd mot oönskad graviditet. Har du frågor eller känner dig osäker när du påbörjat en karta kan du alltid kontakta din barnmorska för hjälp och rådgivning om dina tabletter!