De flesta kvinnor får någon gång att det kliar eller blir klåda i underlivet. Detta kan bero på en svampinfektion eller att slemhinnorna är irriterade. Överdrivet tvättande av underlivet kan också ge klåda i underlivet. Vatten är uttorkande, och man ska inte tvätta sig för ofta.

 

daktarKvinnan kan också rubba bakteriebalansen på olika sätt. En rubbad bakteriebalans kan också ge klåda i underlivet. Vanliga orsaker till att balansen rubbas är en antibiotikakur, graviditet eller en längre menstruation än vanligt. Även kvinnor som kommer in i klimakteriet kan få klåda. Det finns också en del hudsjukdomar som kan göra att det kliar eller ger klåda i underlivet.

 

Man kan även vara känslig för olika material i kläder. Till exempel kan fästmaterial i trosskydd eller bindor ge klåda. Även latexet i kondomer kan ge klåda i underlivet. Man kan också vara överkänslig mot vissa tvättmedel eller olika sorters tvålar. Slutligen kan även springmask, skabb eller flatlöss förorsaka klåda i underlivet.

 

Det finns några enkla grundregler för att minska risken för klåda i underlivet:

 

  • Lufta underlivet så mycket som möjligt, till exempel genom att sova utan trosor.
  • Använda bomullstrosor på dagarna och helst undvika allt för tajta byxor. Syntetiska kläder gör det svårt för huden att andas.
  • Tvätta eller smörja underlivet med oparfymerad olja varje gång du duschar.
  • Undvika alla typer av tvål när du tvättar underlivet, även så kallad intimtvål. Använd en intimolja istället.

 

Vatten torkar ut

Som nämndes ovan så är vatten uttorkande. Man kan tycka det skulle vara tvärtom, men om man tvättar sig för ofta så torkar vattnet ut slemhinnorna. Det räcker alldeles utmärkt att tvätta sig en gång om dagen. Det som är bra är att använda en intimolja istället för tvål och vatten. Det förhindrar uttorkning och ger ett skydd för slemhinnorna. Man kan börja med att köpa en barnolja på apoteket. Detta kallas för oljehygien. Man ska alltid undvika att skölja med vatten inuti slida.

Vilka kläder är bra?

Man bör undvika syntetiska kläder, då de gör det svårt för huden att andas. Har man besvär med klåda i underlivet, så är det lämpligt också att undvika åtsittande kläder. Man ska inte heller använda tampong då man har flytningar eller har en sparsam mens, då det kan torka ut slemhinnorna i slidan.

 

Klåda i underlivet i samband med samlag

Ibland kan man få klåda i underlivet som kvinna vid sexuella aktiviteter. Använd gärna glidmedel då, det brukar förbättra besvären.

 

Rakning

Om man rakar sig som kvinna i underlivet så ska man tänka på att använda en skarp rakhyvel och att ta mycket med rakgel. Det är bra att smörja in sig med en mjukgörande kräm eller salva efteråt, detta minskar även risken för infektioner i hårkörtlarna.

 

Receptfria surgörande medel

Detta är inte vetenskapligt visat att det surgörande medel har någon effekt för att återställa en bakteriell obalans i slidan.

 

kladaunderlivet2Om man vet att det är svamp som kliar

Om man får mycket klåda i underlivet och att det kliar väldigt så kan det vara en svampinfektion. Har man haft svampinfektioner förut, som har blivit fastställda av en doktor, så kan man själv behandla svampinfektionen med receptfria läkemedel. Dessa finns på apotek och även på vanliga matvaruaffärer. Läkemedlen kan också köpas online på nätet. Är man inte helt säker så sök upp en läkare först så att du får det klarlagt vad det är.

 

Har du nått klimakteriet?

Har du som kvinna nått klimakteriet så kan man besväras av klåda i underlivet och sveda. Det finns receptfria läkemedel mot detta. Bland annat krämer, gel eller slidpiller som innehåller lite östrogen och mildrar symptomen. Du kan köpa dessa online också. Replens är en östrogenfri gel som ger mer fukt i slidan.

 

Allergier

Allergier är också en vanlig orsak för klåda och sveda i underlivet. klåda i underlivet kommer för det mesta av det faktum att underlivet haft kontakt med material eller hygienprodukter som man är allergisk emot. I de allra flesta fall är det tvål eller schampoo som orsakar reaktionerna.

 

Könssjukdomar

Man kan få klåda i underlivet också av vissa könsjukdomar. Det är framförallt klamydia, kondylom samt könsherpes som kan ge klåda i underlivet och sveda.

 

Klamydia

Klamydia är svår att upptäcka då den knappt märks av. Men Klamydia kan ge allvarliga följder, som sterilitet. de vanliga symptomen på Klamydia är rikligare flytningar som kan lukta illa, lätt klåda i underlivet samt det kan svida när man kissar. För män visar sig den ofta genom lätt sveda samt kan ge upphov till klåda runt könsorgan samt smärta vid urinering.

 

Kondylom

Kondylom är rätt enkel att känna igen. Kondylom visar sig som små vårtliknande utväxter i underlivet och dessa kan orsaka klåda i underlivet. Kondylom är ofarligt och läker av sig själv för det mesta inom två år. Det är inte alltid Kondylom ens syns.

 

Könsherpes

Symptomen på Könsherpes är ofta små blåsor som är vätskefyllda. Blåsorna sitter i underlivet samt runt analen. Blåsorna kan klia och vara irriterade.

 

Har du problem med att kissa?

Då är det ofta ett tecken på urinvägsinfektion.Det finns många andra symptom också, såsom lätt illamående och att man har ont i nedre delen av magen. Feber är också vanligt förekommande.

 

Man kan behöva kontakta vården om det inte upphör

Fortsätter besvären efter en medicinering så ska man kontakta sin läkare, gynekolog eller vårdcentral. Detta gäller även vid svampinfektioner som kommer oftare än två gånger på ett halvår.  Det går alltid bra att ringa sin sjukvårdsrådgivningen för att få råd också.

 

Var kan jag köpa läkemedel?

Olika typer av läkemedel kan du köpa hos oss, p-piller.nu. En del är receptfritt och då är det väldigt enkelt att beställa. Behövs recept, får du en konsultation med en av våra läkare kostnadsfritt. Då du lägger din beställning så kommer vi skicka din beställning så fort som möjligt. Ofta har du din beställning inom 24 timmar. Allt detta är enkelt, snabbt och säkert.

 

Fördelar:

  • Vi har inga dolda avgifter
  • Du betalar bara priset du ser
  • Leverans nästa arbetsdag
  • Mycket säker och diskret leverans

 

Att kunna köpa ett läkemedel på internet uppskattas av många. Priserna är oftast mycket bättre och du kan vara anonym. Du är välkommen att läsa mer om våra olika läkemedel på sidan.