En svampinfektion i underlivet beror på en jästsvamp. Svampen är i sig rätt harmlös och förorsakar inte några större problem. Det som kan bli jobbigt däremot är att det kan klia och sen svida på det. Man vet inte helt klart vad en svampinfektion beror på. Svampinfektioner kommer oftast efter sexuell aktivitet. Svampinfektioner smittar dock inte vid sexuell kontakt. Mannen kan få en lätt irritation om kvinnan har en svampinfektion.Svampinfektioner smittar inte heller vid oralsex, sex mellan två kvinnor eller vid toalettbesök.

 

Man kan även få svampinfektion efter en antibiotikakur. Infektionerna är väldigt vanliga, man räknar med att cirka 75% av alla kvinnor får en svampinfektion under sin livstid.

 

svampinfektionVilka är symptomen på en svampinfektion?

Det i särklass vanligaste symptomet är att det brukar klia i underlivet. Man får en irriterande klåda. Detta leder i sin tur till irritationer och att det svider. Ibland kan också en vit flytning komma från slidan. När man har svamp i underlivet har man ofta klåda, svullnad, rodnad och irritation. Om man inte har något av dessa symtom så kan det röra sig om en så kallad bakteriell obalans och inte en svampinfektion. Symtomen är likartade när det gäller flytningar, men de ska behandlas olika.

 

Hur behandlar man svampinfektion?

Oftast försvinner infektionen utan att man gör något. I många fall vet man inte om att man ens har en infektion. Svider det mycket så finns det bra receptfria läkemedel.

 

När ska man söka vård?

Tumreglerna för att söka läkarvård vid svampinfektion är:

 

 • Om det är första gången man upplever svampliknande symtom.
 • Om behandling av svamp eller annat liknande besvär inte hjälper.
 • Om infektionerna återkommer mer än två gånger på ett halvår.

 

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Varför får man svampinfektion i underlivet?

De vanligaste orsakerna till svampinfektioner är:

 

 • P-piller
 • Man har just haft en antibiotikakur
 • Överföring av svamp från mag-tarmkanalen, kan uppstå om man blandar analsex och vaginalsex.
 • Diabetes
 • Förändringar i slidans pH-värde
 • Graviditet
 • Övervikt
 • Åtsittande, syntetiska kläder

 

Den svamp som kvinnor får i underlivet kallas Candida Albicans. Det är en form av jästsvamp. Svampen finns normalt i tarmen hos alla människor. Candida Albicans finns även hos cirka en tredjedel av alla kvinnor i slidans sekret. Den kan vara där utan att ge några besvär alls. Besvären kan komma efter samlag eller en antibiotikakur. Det som då händer är att svampen förökar sig fortare och det blir en kraftig inflammation i slemhinnan, som blir röd och svullen.

 

svampinfektion2Svampinfektion är ett vanligt besvär

Man uppskattar att ungefär 75% av alla kvinnor får en svampinfektion någon gång under sin livstid. Det är som nämnts en helt ofarlig åkomma. I de flesta fall försvinner infektionen av sig själv, ofta utan att man ens vet om att man har haft en infektion. Dock så ökar antalet återkommande svampinfektioner utan att man kan förstå orsakerna till det.

 

Symtom och diagnos

De vanligaste tecknen på svamp i underlivet är klåda och irritation. Det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland kommer en vit flytning från slidan. Men flytningen kan också vara tunn och ibland har man ingen flytning alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Det svider när man kissar och oftast gör det ont vid samlag. Som en effekt av svampinfektion kan man få eksem på blygdläpparna och i ljumskarna.

 

 

 

Vad kan man göra själv för att förhindra svampinfektioner?

Det är svårt att förhindra infektionerna. Det finns vissa saker att tänka på dock. Det är bra att använda intimolja istället för tvål då man tvättar sig. Detta skyddar mot det uttorkande vattnet samtidigt som man blir ren. Det kallas för oljehygien detta sätt att tvätta sig. Det går bra med vilken intimolja som helst i stort sett, man kan börja med att pröva med barnolja som finns på apoteket.

 

Det finns gamla föreställningar om vad som orsakar svamp i underlivet och vad som hjälper. Dessa föreställningar har inget stöd i vetenskapen dock, men förekommer rikligt i tidningar framförallt.

 

Exempel på åsikter som inte har stöd av forskning är att varma, åtsittande kläder skulle orsaka svamp i underlivet. Dock ska man undvika syntetiska kläder, så att huden får lättare att andas. En annan felaktig föreställning är att man kan få det av att äta socker eller bröd bakat på jäst.