Klimakteriet

Vad är egentligen klimakteriet? Klimakteriet kallas också för övergångsåldern. Det är alltså en övergång från en högre östrogenhalt till en lägre östrogenhalt hos kvinnan. Denna lägre nivå kommer bli den bestånds framöver. Så klimakteriet är en förändring av hormonet östrogen. Den kvinnliga kroppen producerar allt mindre östrogen, och till slyt upphör menstruationen. Då menstruationen har upphört så kan kvinnan inte heller bli gravid längre.

Huruvida ovan är positivt eller negativt är olika från kvinna till kvinna. Det som däremot är negativt är de besvär som kan uppstå. De vanligaste är att humöret kan börja svänga väldigt mycket. Man kan få värmevallningar och även torra slemhinnor. På ett sätt kan man säga att klimakteriet är som puberteten, fast omvänt. Notera att inte alla kvinnor får besvär, en del klarar sig helt utan besvär.

klimakteriet2Klimakteriet brukar inträffa runt 45 års ålder och upp till cirka 55 års ålder. Då man påbörjat klimakteriet tar det cirka ett år innan mensen försvinner helt och hållet. Efter det så pågår klimakteriet i några år till. Totalt sett så varar övergångsperioden mellan sex månader till fem år. Det finns kvinnor som ligger utanför detta intervall, som inte har någon övergångsperiod alls, eller där övergångsperioden kan vara i 10 år.

 

Den allra sista menstruationen kallas menopausen och inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder hos svenska kvinnor.

 

Vad kan man göra åt besvären vid klimakteriet?

Det finns bra läkemedel mot besvären vid övergångsperioden. Det vanligaste är att man gör en hormonbehandling. Hormonbehandlingar minskar symptomen i samband med klimakteriet. Kvinnan slutar producera östrogen vid 45-55 års ålder och äggledarna slutar producera ägg. Detta sammantaget gör att kvinnan kan få en oregelbunden menstruation. Till sist så upphör menstruationen helt.

 

Besvären man kan få i övergångsperioden är främst

 

  • Humöret kan svänga mer eller mindre.
  • Värmevallningar. En värmevallning känns som en våg av hetta. Och efter värmevågen så svettas du.
  • Slemhinnorna i underlivet kan bli torra och sköra. Detta kan i sin tur också minska sexlusten.
  • Ömma bröst.
  • Du kan få psykiska förändringar. Du kan känna dig lättretad, irriterad, nedstämd, vara orolig, känna dig ilsken. Östrogen gör att man mår bättre och är på bra humör. Då mängden östrogen minskar så försämras detta alltså.
  • Flera av sakerna ovan kan ge dig sömnproblem också. Svettas man mycket kan man lätt vakna på natten.
  • Man kan även få besvär med urinträngningar, det vill säga att man känner sig kissnödig ofta.

 

Man kan minska besvären på olika sätt. Motion är en metod som ibland kan minska besvären med klimakteriet. Andra metoder är läkemedel såsom tabletter, plåster eller gel med östrogen som minskar besvären. Man ska inte ta östrogen under en längre tid, i flera år, då det kan öka risken något för bröstcancer. Vi på p-piller.nu erbjuder dig tre olika hormonbehandlingar:

 

  • Evorel
  • Activelle
  • Livial

 

De har det gemensamt att de höjer östrogennivån på olika sätt. Samt har de andra positiva effekter också.

 

klimakterietaEvorel

Tycker du inte om tabletter så passar dig Evorel bra. Evorel är ett plåster som portionerar ut östrogen i jämn takt. Evorel lindrar effektivt besvären under klimakteriet. Det passar också kvinnor som har opererat bort livmodern. En positiv effekt är att det kan förhindra benskörhet.

 

Activelle

Är en tablett som lindrar klimaktieriebesvär hos kvinnor. Activelle innehåller både östrogen och gestagen. Activelle återställer hormonbalansen i kroppen. Activelle kan även förhindra benskörhet. Activelle passar kvinnor som har livmodern kvar och har haft sin sista menstruation.

 

 

Livial

Livial är en tablett som också lindrar symptomen under klimakteriet. Livial innehåller ämnet tiolon som har har både östrogena och gestagena effekter. Livial används även då man behandlar benskörhet.

 

Hur fungerar hormonbehandlingar mot klimakteriet?

Olika hormonbehandlingar har det gemensamt att det tillför östrogen till kroppen. En högre östrogenhalt minskar en rad olika symptom så som värmevallningar, humörsvängningar, svettningar och torra slemhinnor.

 

Notera att hormonbehandlingar inte är en form av preventivmedel du fortfarande kan bli gravid.

 

Vilka olika typer av behandlingar finns tillgängliga?

Det finns tre huvudtyper av hormonbehandlingar:

 

  • Östrogenbehandling
  • Kontinuerlig kombinerad behandling
  • Cyklisk behandling

 

Har kvinnan tagit bort livmodern går det utmärkt med enbart en östrogen behandling, då det inte finns någon ökad risk för livmodercancer. Östrogenbehandling tas dagligen.

 

Den kombinerade behandlingen innehåller en kombination av hormoner. Det är dels östrogen sen syntetisk gestagen. Denna behandling rekommenderas till kvinnor som har kvar sin livmoder men inte har haft någon menstruation de sista 12 månaderna. Gestagen skyddar livmodersslemhinnan och kompletterar därmed den ökade mängden östrogen. Då en större mängd östrogen kan öka risken för livmoderscancer. Kontinuerlig kombinerad behandling tas dagligen.

 

Slutligen så har vi den cykliska behandlingen. Den cykliska behandlingen passar kvinnor som har sin livmoder kvar samt även har sin menstruation kvar. Om du även har besvären med klimakteriet så passar denna behandling dig. Det finns två sätt att ta behandlingen på:

 

  • Har du regelbundna menstruation så ska du ta östrogen dagligen och gulkroppshormonet ska sedan tas på slutet av cykeln under 14 dagar.
  • Men har du oregelbunden menstruation så ska du ta östrogenet varje dag och sedan ta gulkroppshormonet under 14 dagar var tredje månad.

 

klimakteriet3När ska jag börja med hormonbehandlingar?

Hormonbehandlingar ska bara tas om din läkare råder dig. Det finns många kvinnor som inte behöver någon hormonbehandling. Det varierar väldigt mycket mellan kvinnor. Genomsnittsåldern för att nå klimakteriet är 51 år i Sverige. Men det kan komma så tidigt som vid 40-års åldern.

 

Vilka är fördelarna med hormonbehandling?

Fördelen är att hormonbehandlingar minskar de vanliga symptomen vid övergångsfasen så som vaginal torrhet och klåda, humörförändringar och värmevallningar genom att tillföra kroppen östrogen.

 

Det finns även en annan fördel, det kan minska risken för benskörhet. Östrogen hjälper till att behålla ett starkt skelett. Har du problem med benskörhet så kan en sådan här behandling provas.

 

Information på den här sidan

Vi har gått igenom översiktligt var klimakteriet är, vilka problem klimakteriet kan medföra. Samt vad man kan göra för att minska problemen. Framförallt olika typer av hormonbehandlingar är bra. Vi har vidare sett på vilka hormonbehandlingar som våra samarbetspartners på p-piller.nu tillhandahåller. Samt vilka för och nackdelar respektive behandling har.

 

Hur köper jag hormonbehandlingar?

När du har valt vilken typ av hormonbehandling du vill använda dig av så beställer du den. Du kommer då få ett frågeformulär att fylla i. Detta formulär ska du fylla i så exakt och utförligt som du bara kan. Då du är klar kommer en läkare att gå igenom ditt formulär. Läkaren tittar på om det kan finnas några risker, eller om andra behandlingar kan vara bättre. Bedömer läkaren att du är lämplig för en hormonbehandling så skickar läkaren ett recept till vår samarbetspartners apotek. Apoteket skickar dig då snarast din behandling, ofta har du den inom 24 timmar. Detta är ett säkert, snabbt och enkelt sätt att beställa. Samt håller våra samarbetspartners mycket bra priser också.