Kraftig hårväxt

Det finns ett medicinskt ord för kraftig hårväxt just på kvinnor. Det kallas för hirsutism. Alla kvinnor, liksom män, har behåring över hela kroppen. Det finns hår även i ansiktet. Det vanliga håret är mycket ljust och mycket tunt hår. Vad är det då som skiljer detta mot kraftig hårväxt? Den stora skillnaden mellan det vanliga håret och kraftig hårväxt är hårens struktur. Håret är mycket grövre och mörkare. Det växer i ansiktet, på armar, rygg och bröst. Det kan ge kvinnan obehagskänslor att ha en behåring som en man. Det kan kännas okvinnligt och obekvämt. Dock så är kraftig hårväxt inget farligt. kraftig hårväxt kan bero på hormonella obalanser i kroppen, och det kan leda till andra problem.

kraftig-harvaxt1Vad beror det kraftig hårväxt på?

I korthet beror detta på att kvinnan har för mycket manliga könshormoner. Halterna är för höga. De manliga könshormonerna är bland annat testosteron, som ingår i gruppen androgener. Kvinnan producerar androgener, men det är i låga halter. Ibland kan olika sjukdomar eller medicinska problem göra så att halterna av androgener ökar hos kvinnan. Detta kan i sin tur göra att hårväxten tilltar och börjar likna mannens hårväxt. Även rösten kan bli mörkare och mer lik en mans.

 

En orsak är till exempel polycystiskt ovarialsyndrom. Det är godartade cystor som bildas på äggstockarna. Dessa cystor påverkar hormonproduktionen. Bland annat så blir menstruationen mer oregelbunden. Även binjuresjukdomar kan förorsaka hormonell obalans. Andra sjukdomar är Cushings sjukdom. De som har Cushings sjukdom har mer kortisolhalter än vanligt. Detta kan också påverka hur kroppen producerar androgener.  

 

Hur diagnosticerar man kraftig hårväxt?

Det vanligaste är att man tar blodprover och mäter halterna av olika hormoner. Även ultraljud och magnetröntgen kan upptäcka cystor eller tumörer i äggstockar och binjurar.

 

Behandling av kraftig hårväxt

Det finns läkemedel för att behandla kraftig hårväxt. Oftast vill man återställa en hormonell obalans. Även p-piller kan användas. P-piller är också bra mot cystor på äggstockarna. Cystor blir mindre. Det tar mellan tre till sex månader av behandling för att bli bättre.

 

Det finns även läkemedel med eflornitin för att minska hårväxten i ansiktet. Det är en receptbelagd kräm. Och det tar cirka en till två månader innan det ger resultat. Bland annat krämen Vaniqa är populär.

 

Är du överviktig så kommer nog läkaren att först rekommendera att du går ner i vikt. Övervikt kan förändra kroppens balans av hormoner. När du når din normalvikt så kan hormonerna balanseras igen, och du slipper kraftig hårväxt.

 

Hårborttagning

Det finns öven mer klassiska metoder mot kraftig hårväxt. Att helt enkelt ta bort håret. Man gör som vanligt oftast, vaxning, rakning eller använder olika krämer. Det finns också mer moderna varianter på detta. Som laser och elektrolys. Med hjälp av fokuserat ljus så förstörs hårsäckarna. Dessa metoder är effektiva, men kostsamma.