Skjuta upp mensen

Mens som det kallas i vardagligt tal, vi kommer använda det mer formella namnet menstruation i denna text. Menstruation är också ett kortare namn på menstruationsblödningen, vilket är början av den fas då kvinnan är i början av menstruationscykeln. Det är precis innan kvinnan har ägglossning och sin fertila period. Menstruationen kan komma mer eller mindre olägligt. Ibland kan kvinnan vilja skjuta upp mensen. Och det går faktiskt att göra. Det finns olika hjälpmedel och läkemedel för detta. Ett av de mest populära läkemedlen för att skjuta upp mensen heter Norethisterone, eller Primolut-Nor. Norethisterone har funnits på marknanden i flera år, uppfanns faktiskt redan 1951, se Wikipedia för en intressant artikel om detta. Detta har gjort att Norethisterone är säkert och väl beprövat. Är kliniskt prövat och ger en säker effekt. Det är välidgt små risker med Norethisterone och små biverkningar. Vi tar upp detta mer längre ner.

skjuta-upp-mensen2Vad är mens?

Menstruationen är som vi skrev den första fasen i kvinnans menstruationscykel. Menstruationen styrs helt av kvinnans hormoner och själva blodet kommer ifrån blödningar från livmodershinnan. Man kan skjuta upp mensen med och mer information kommer längre ner. Kroppen gör detta för att stötta bort den gamla livmodershinna så att en ny livmodershinna kan växa fram. Menstruationen börjar i puberteten hos kvinnan. Och kommer sedan regelbundet var fjärde vecka, tre veckor utan menstruation och en vecka med menstruation. Den sista menstruationen kommer då kvinna når klimakteriet.

 

Blodet som kommer i samband med menstruation är helt vanligt blod, med lite vävnader i sig. I de flesta fall varar själva blödningen mellan tre till sju dagar. Detta kan variera väldigt mycket från kvinna till kvinna dock. Efter några dagar i menstruationscykeln så bildas en ny livmoderslemhinna, som är den som kommer att stötas bort vid nästa menstruation.

 

Symtom och besvär

Det kan uppkomma olika typer av besvär eller problem under menstruationen. Detta beror på att det sker hormonförändringar i kvinnans kropp. Samt att det är en krävande process för kvinnan och att det uppstår en blodförlust. Detta kallas ofta premenstruella symtom eller pms och är inget farligt eller ovanligt. Besvären kan dock variera i kraft, från milda till stora besvär.

 

De besvär som kan uppkomma vid mens är framförallt den vanligaste, smärta. Det kallas för mensvärk och kommer från kroppens muskelsammandragningar. Om du väljer skjuta upp mensen så undviker du dessa symtom och besvär. Smärtan känns i kroppen på många ställen. Vanligaste är smärtor i magen, ljumskar och ryggen. För det mesta är smärtan väldigt mild att den går att leva som vanligt med. Men det kan hända att smärtan kan vara kraftig och komma samtidigt med andra besvär som att man mår dåligt, att man får huvudvärk, eller kräkningar och diarréer. Då kan smärtstillande medicin behövas. Det finns många andra besvär som kan komma. Vi listar här några av besvären:

 

  • Kraftiga blödningar
  • Man vill äta mycket mera
  • Man blir lätt irriterad
  • Man känner sig ovanligt trött
  • Ont i huvudet
  • Ryggsmärtor
  • Bröstsmärtor

 

Skjuta upp mensen?

Det kan finnas många gånger en kvinna vill skjuta upp mensen av ovan nämnda anledningar om besvär. Man kanske ska på en helgutflykt eller man har något viktigt seminarium i jobbet. Då kan man skjuta upp mensen. Med ett bra läkemedel så går detta att göra också, samt på ett säkert sätt. Menstruationen som mycket annat runt könsdrift och reproduktion styrs av hormoner. Läkemedlen använder rätt sorts hormoner för att påverka detta. Det finns två bassätt att skjuta upp mensen på. Dels finns det läkemedel som senare lägger mensen med hjälp av hormoner som gestagener, det vill säga p-piller. Dels finns det speciella läkemedel bara för detta syfte.

 

skjuta-upp-mensen1Skjuta upp mensen med p-piller

P-piller är tabletter som används för att förhindra graviditet. De fungerar genom att de innehåller hormoner som hämmar kvinnans ägglossning. De hormoner som används är östrogener och gestagener i en kombination för att uppnå denna effekt. Dock så är p-piller ett medel som används för att förhindra graviditet, det är inte utformat som ett preparat för att påverka och skjuta upp mensen. P-piller kan dock skjuta upp mensen beroende på hur du tar dina p-piller. Detta fungerar bara om du redan tar p-piller, och är lite jobb med det för att få rätt effekt. I vanliga fall så äts sockerpiller vecka fyra då mensen ska komma. Fortsätter du att ta p-piller så skjuts mensen fram. Du börjar helt enkelt på nästa karta direkt efter de första 21 tabletterna är tagna. Hur många tabletter du tar beror på hur långt fram du vill skjuta upp mensen, det kan variera från ett par stycken om mensen ska skjutas upp några dagar till hela kartan om menstruationen ska skjutas upp längre tid. När du tar uppehåll eller äter sockerpiller ska mensen komma som vanligt.

 

Skjuta upp mensen med särskilda läkemedel

Ett bättre sätt är att använda säkra läkemedel. Det finns som sagt goda, säkra som har kliniskt bevisad effekt att använda. De innehåller för det mesta en stor dos gestagen. Gestagent är ett viktigt hormon för kvinnan när det gäller menstruationen. De fungerar genom principen att kopiera den funktion som gestagenet har. Vilket ger en naturlig lösning på att skjuta upp mensen. Det kanske mest kända läkemedlet för att skjuta upp mensen är Primolut-Nor, som vi säljer här på p-piiler.nu. Läkemedel av denna sort är receptbelagda. Använder du p-piller så prata med din läkare först om du kan använda denna typ av läkemedel. Oftast är det inga problem.

 

Hur fungerar läkemedlen för att skjuta upp mensen?

I korthet så gör gestagen att livmodersslemhinnan förblir stark och växer istället för att gå sönder och stötas bort. På så sätt kan du skjuta upp mensen. Så länge du tar läkemedlet så förblir det så, när du slutar ta läkemedel så återgår det till det normala och du får menstruation.