Svamp i underlivet

Svamp finns faktiskt naturligt i underlivet hos de flesta kvinnor. Svampen kan växa, inte alltid men ibland. Svamp är som sjukdom betraktat helt ofarlig. men svamp i underlivet kan ge flera obehagliga sidoeffekter som klåda och sveda. Man räknar med att ungefär 75% av alla kvinnor får symtom på svamp i underlivet någon gång i livet.

Varför får kvinnor svamp i underlivet?

När kvinnor får problem med svamp i underlivet finns det alltid en eller flera förklaringar till detta. Det finns mediciner till exempel som förändrar balansen i underlivet. De bakterier som är bra försvinner, och ger utrymmer för svamp att växa. Olika typer av antibiotika kan leda till detta.

 

En annan anledning kan vara nedsatt immunförsvar. Det kan räcka med en kraftig förkylning eller för mycket att göra. Detta kan också ge utrymme för svamp i underlivet att växa.

 

En tredje orsak kan vara att balansen av hormoner har ändrats. Din menstruation kan påverka detta. Samt om du blir gravid, då förändras många hormoner i kroppen.

 

Svamp i underlivet kan också få fotfäste om det finns små sår eller sprickor i huden. Dessa sprickor kan uppstå till exempel av vaginalt samlag, eller om man cyklar mycket. I dessa fall utsätts slidan för för mycket mekanisk slitningar.

 

Den svamp i underlivet som kan ge besvär från underlivet hos kvinnor är en form av jästsvamp, oftast Candida. Svampen finns normalt i tarmen hos alla människor. Därför bör man vara försiktig om man har analsex, och se till så inte penis eller leksaker hamnar i slidan efteråt. Då finns en risk att kvinnan får en svampinfektion. Hygienmässigt bör man använda kondom om man har tänkt att ha analsex och fortsätta samlaget i slidan. Det finns många bakterier i tarmen som inte bör vara någon annanstans.

 

Man tror också att ärftliga faktorer kan spela roll huruvida man har anlag för att få svamp i underlivet. Det finns även visst stöd för att p-piller och spiral kan öka risken för svamp i underlivet.

 

Observera att en svamp i underlivet är inte en könssjukdom. Svamp kan inte heller överföras genom samlag eller oralsex.

 

Svamp i underlivetHur visar sig svamp i underlivet?

Det stora kännetecknet för svamp i underlivet är sveda och klåda. Framförallt svider det på blygdläppar och kring slidöppningen. svedan gör att blygdläpparna kan bli röda och svullna. När du får svamp i underlivet kan det komma flytningar. Ibland blir det inga flytningar alls dock. Flytningarna är oftast vita och korniga.

 

Svedan kan göra att det gör ont när du urinerar eller har sex också. Det kan också dyka upp eksem i underlivet.

 

Om du som man får svamp i underlivet, så burkar det drabba ollonet och pungen främst. Även skaftet och ljumskarna kan få svamp i underlivet. Det kan också bli en vit beläggning under förhuden.

 

Hur undviker man svamp i underlivet?

Man vet inte riktigt ännu vad som orsakar svamp i underlivet. Och då man inte vet, så är det svårt att säga vad man ska skydda sig mot. Det finns många tips och råd som har kommit genom generationerna. Ett sådant är att man inte ska tvätta underlivet för ofta med tvål. Det finns inga studier som stöder detta direkt. Om du väl har svamp i underlivet så kan det bli bättre av att tvätta sig mindre. Rent generellt ska man inte använda tvål i underlivet, då tvål torkar ut underlivet. Det räcker gott och väl med vanligt vatten.

 

Ett bra tips är att använda intimolja då man tvättar sitt underliv. Man lägger på oljan och torkar av den innan dusch. Då minskar risken för irritation jämfört med tvål, och man blir ren samtidigt som man skyddar sig mot det uttorkande vattnet. Man kan använda vilken intimolja som helst sett, barnolja fungerar bra.

 

Hur ska man behandla svamp i underlivet?

Det enkla svaret är gör inget. Svamp i underlivet försvinner av sig själv efter några dagar utan någon som helst behandling. Skulle svampen i underlivet vara kvar efter några dagar så är det dags att ta itu med det dock. Eller om klådan skulle vara så jobbig så att du vill bli av med det på en gång. Är du under 26 år så kan du gå till en ungdomsmottagning och få gratis vård. Är du äldre så går du till en vårdcentral eller uppsöker din läkare. Först och främst så får du reda på om det är svamp i underlivet som du har råkat ut för. Läkaren kan för det mesta se direkt om det är svamp i underlivet, finns det tveksamheter så tar man ett prov för att få veta exakt veta om det är svamp du har fått. Om en gynekolog undersöker dig är oftast signalerna för att det rör sig om svamp i underlivet lätta att hitta. Slemhinnorna i underlivet är röda och irriterade. Det vill säga slemhinnorna kring slidan, blygdläpparna och bakåt mot ändtarmen. Ibland sitter också en vit flytning på slidans insida. Finns det en flytning kan gynekologen se på det i ett mikroskop. Ibland behövs ett prov som sagt. Man vill säkerställa så att det verkligen rör sig om en svampinfektion. Det finns närliggande sjukdomar med liknande symptom. Till exempel ett vanligt eksem.

 

Svamp i underlivetDet finns både receptbelagda och receptfria läkemedel mot svamp i underlivet. För både män och kvinnor finns det receptfria krämer som man ska smörja in sitt könsorgan med, det vill säga penis och pung eller slida och blygdläppar. För kvinnor finns det också receptfria piller. Dessa piller ska föras in i slidan, samt så ska det även sprutas in en kräm i slidan. Dessa receptfria behandlingar räcker så gott som alltid för att bli av med svamp i underlivet.

 

Skulle inte svampinfektionen ge med sig efter detta. Eller om svamp i underlivet kommer tillbaka mer än två gånger per sex månader så bör du kontakta en läkare. Antingen ungdomsmottagning eller på en vårdcentral. Då kan du få professionell hjälp att bli av med svampen mer långsiktigt. Värt att veta är att svamp i underlivet kan bli mer och mer resistent mot läkemedel. Så därför ska man inte ta läkemedel för ofta, då blir det svårare och svårare att bli av med det.

 

Här kan du köpa läkemedel

Hos våra samarbetspartner kan du beställa en behandling mot svamp i underlivet. P-piller.nu har samarbetspartners som erbjuder två receptbelagda läkemedel mot svampinfektion: Diflucan och Daktar. Diflucan är en antimykotisk behandling som innehåller flukonazol och tas som en tablett. Daktar innehåller mikonazol och är en krämbaserad behandling. Du kan beställa båda dessa läkemedel hos våra samarbetspartner, säkert, diskret, enkelt och snabbt. De håller även marknadens bästa priser på dessa läkemedel.

 

Då du beställer dessa får du genomgå en konsultation online. En läkare kommer gå igenom denna konsultation och bedöma om det kan vara lämpligt med detta läkemedel just i ditt fall. Om det bedöms att så är fallet så skrivs ett recept ut till dig, och apoteket kan då paketera och skicka dig den beställning som du gjort.