Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en mycket vanlig åkomma. Mest kvinnor drabbas av detta, mer om detta fenomen nedan. Urinvägsinfektion beror i de flesta fall på att bakterier har kommit in i urinröret och urinvägarna. Urinvägarna är urinröret, urinblåsan, urinledarna och njurarna. När väl bakterier kommit in i urinvägarna börjar de föröka sig och orsakar besvär.

Det finns två olika typer av urinvägsinfektion. Den mest frekventa drabbar urinblåsan och kallas blåskatarr, eller cystit. Den andra typen av infektionen når njurarna och kallas då för njurbäckeninflammation, eller pyelonefrit.

urinvagsinfektionaKvinnor drabbas oftare av urinvägsinfektion än män. Det finns en naturlig anatomisk orsak till detta. Kvinnor har ett mycket kortare urinrör än män. Kvinnors urinrör är cirka 4 centimeter långt mot männens cirka 20 centimeter. När det är så kort så blir det mycket enklare för bakterier att tränga in och skapa en infektion. Sägs ibland vara en del av naturens missar med längden på kvinnans urinrör.

 

Urinvägsinfektioner är inte lika vanligt hos män, av flera faktorer vi ska gå igenom nedan. En av de vanligaste orsakerna är förstorad prostata. När ens prostata blir större så blir det också svårare att kissa för mannen och de urinrester som ligger kvar i blåsan gynnar bakterietillväxten.

 

Vilka är symptomen vid urinvägsinfektion?

Ibland händer det att urinvägsinfektion är utan symptom men oftast vid blåskatarr så är symptomen oftast att du behöver urinera ofta, samt att det kan vara svårt att tömma hela blåsan. Samt så kan det svida då du urinerar. Urinen kan också vara annorlunda, det kan lukta illa och se grumlig ut. Ibland kan det även komma med blod i urinen. Man kan även få ont i magen. Man kan även få andra vanliga symptom vid infektioner i allmänhet som feber, att man känner sig trött och dåsig.

 

Vid njurbäckeninflammation så blir man oftast riktigt sjuk. Man får feber, mår allmänt dåligt och kan även få ont i magen.

 

Ibland så blandas könssjukdomar ihop med urinvägsinfektion. Vissa könssjukdomar är sveda vid urinering som symtom, till exempel gonorré och klamydia. Försvinner symtomen snabbt, så är det med största säkerhet urinvägsinfektion. Då har kroppens eget immunförsvar slagit ut infektionen på egen hand. Försvinner inte symtomen efter behandling så bör man gå och testa sig. Då kan det vara en könssjukdom istället. En tredje möjlighet är uretrit, vilket är betydligt svårare att diagnosticera.

 

Varför drabbas man av urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion förorsakas av att urinblåsan blir infekterad och detta kan bero på många saker. En gemensam sak är att bakterier från slidan eller ändtarmen tar sig in i urinröret och sedan letar sig uppåt till urinblåsan, där de får fäste och börjar att föröka sig.

 

Kvinnans kortare urinrör är ett problem

urinvagsinfektion2Kvinnan har ett mycket kortare urinrör än män. Kvinnans urinrör är i genomsnitt cirka fem centimeter långt mot mannens cirka 20 centimeter. Detta gör det betydligt enklare för bakterier att klättra upp i kvinnans urinrör till urinblåsan än hos mannen.

 

Den stora boven i denna infektion är bakterier som kommer från ändtarmen, de kallas kolibakterier. Kolibakterier har mycket enklare att nå urinröret hos kvinnor än hos män, av den enkla anledningen att ändtarmen sitter närmare urinröret hos kvinnan. Man vet att även stafylokockbakterier kan förorsaka urinvägsinfektion. Stafylokockbakterier blir allt mer resistenta mot antobiotika

 

Om man har kronisk urinvägsinfektion så tror man att det beror på genetiska faktorer, det vill säga arvsanlag. Man har sett att det finns en ärftlig faktor. Vissa familjer har detta problem mer än andra. Det saknas ännu mycket forskning inom detta område.

 

Hur förhindrar man urinvägsinfektioner?

Det finns många huskurer och goda råd rörande urinvägsinfektion. De flesta har inget vetenskapligt stöd. En del goda råd är att kissa efter samlag, att som kvinna se till att torka sig efter toalettbesök på ett sådant sätt att avföring inte kommer i kontakt med urinrörsmynningen, att man inte ska ha tätt åtsittande byxor eller underkläder av bomull. Man ska vara varsam med att tvätta sig för mycket i underlivet. Detta kan leda till att slemhinnorna blir irriterade. Detta kan leda till likartade symptom som blåskatarr. Använd mer milda rengöringsmetoder som babyolja till exempel.

 

urinvagsinfektion3Om du får urinvägsinfektioner ofta så kan det bero på att det finns urin kvar i urinblåsan efter att du har kissat. Då kan det vara bra att försöka kissa en gång till en stund senare. Detta kan minska risken för urinvägsinfektioner.

 

Om du är kvinna, inte är gravid och frisk i allmänhet och du tror att du har fått blåskatarr, då kan du prova att åtgärda problemet själv. Inte mer än en vecka bör man försöka på egen hand utan att det blir bättre. Metoden är enkel, ta smärtstillande läkemedel och drick mycket vatten. Man kan dricka uppemot två liter vatten om dagen för att hjälpa till att spola ut bakterier från urinröret. Då ger du kroppen en god chans att friska till själv.

 

En känd huskur är den att man ska dricka tranbärsjucie. Det finns inga vetenskapliga bevis för att detta hjälper dock. Tranbär har ett lågt ph-värde. Detta kan göra urinet i urinblåsan surare. Vilket skulle kunna göra livet för bakterierna svårare. Men man vet inte om detta verkligen är så. Man skulle behöva dricka väldigt mycket tranbärsjuice för att detta skulle få mätbara effekter, och då känns det enklare ta en enkel och snabb antibiotikakur.

 

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

Som sagt ovan så kan man prova behandla urinvägsinfektion själv. Många gånger räcker det. Men inte längre än en vecka bör man försöka själv. Kroppen är en fantastisk maskin och producerar sitt eget antibiotikum som angriper infektionen. Är man äldre kvinna så kan man använda vagitorier eller slidkräm om man tror att problemet är östrogenbrist. Men håller urinvägsinfektionen i sig så är en antibiotikakur att rekommendera. Något du kan beställa här från oss. Se mer nedan.

 

Var köper jag läkemedel mot urinvägsinfektion?

Hos våra samarbetspartners på p-piller.nu kan du beställa en effektiv antibiotikakur mot urinvägsinfektion. Det läkemedel de tillhandahåller heter Trimetoprim. Trimetoprim är ett väl beprövat och säkert läkemedel. Man ska inte ta Trimetoprim om man har problem med njurarna, så kallad njurinsufficiens. Det finns mer att läsa på Fass om detta. De vanliga biverkningarna är att man kan må illa eller få huvudvärk. Även klåda på huden kan förekomma.

 

Då du beställer Trimetoprim kommer du få ett formulär att fylla i. En läkare kommer sen gå igenom formuläret och se om du är lämplig att ta läkemedlet Trimetoprim. Om du bedöms lämplig får du ett recept som skickas till våra samarbetspartners apotek och din beställning paketeras och skickas direkt till dig. För det mesta kan du få din beställning inom 24 timmar från att du beställer. Att köpa från våra samarbetspartners är enkelt, säkert och snabbt. Du får även oftast marknadens lägsta priser.